Systemische opstellingen

Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan je onderdeel bent. Jouw familie is zo´n systeem, en ook jouw team en jouw sociale omgeving. Wat er in zo´n systeem gebeurt en de plek die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet en waarom.

Werken met een opstelling is een effectieve methode om te ontdekken, je bewust te worden van je eigen plek in jouw familie, relatie of werk. Een opstelling is eigenlijk een levende foto van jouw systeem of thema.

Het leert je waar jouw verstrikkingen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag / patroon, dat je belemmert in jouw ontwikkeling en groei. Een systemische opstelling kan leiden tot inzicht en acceptatie.

Een systemische opstelling kan individueel, dan werk ik met vloerankers. Daarnaast werk ik ook met groepen waarbij een deelnemer zijn vraag / systeem kan inbrengen en deelnemers uit de groep als representant dienen.
Ook kan ik jouw (systemische) vraag samen met een co-opsteller, Yvonne Vrijhof, uitwerken. Bijzonder is dat we met ons tweeën werken, met vloerankers en we staan afwisselend op de plekken in het veld. Daardoor ontstaat er een krachtige dynamiek. (zie ook de website van Yvonne www.systemischeopstellingen.nl

Aan de hand van jouw vraag brengen we jouw familie, je werk of het thema letterlijk in beeld. De verborgen dynamieken worden voelbaar en zichtbaar; zo krijg je inzicht over jezelf en je plek en de onderlinge verstandhoudingen binnen je systemen.


In 2019 heb ik de Basisopleiding Familieopstellingen aan het UNLP afgerond, daarna de opleiding Systemisch Coachen bij Ingrid Dykstra. En vervolgens heb ik meerdere nascholingen en verdiepende opleidingen gevolgd en ik blijf me hierin scholen en verdiepen. Ik vind het zo ongelooflijk boeiend.

systeem opstelling